0858884091

Zonnepanelen!

REFU zonnepanelen

MONO - kristallijne zonnepanelen, 2e generatie zonnecellen

Monokristallijne zonnecellen hebben een relatief hoog cel-rendement door het speciale groeiproces van de ronde staaf moederkristal en het zagen van de cellen daaruit. De cellen hebben om deze reden ook afgeronde hoeken. Het rendement ligt tussen 14% en 18%.

 •   iets beter rendement
 •   hogere paneelvermogens mogelijk (tot 290 Wp)
 •   mooier zwart uiterlijk met zwart frame (black panelen)
 •   kleine meerprijs ten opzichte van POLY- kristallijn
Toepassing: bij beperkt dakoppervlak en/of schuine daken in het zicht.
Monokristallijne zonnepanelen

POLY - kristallijne zonnepanelen, 1e generatie zonnecellen

Polykristallijne zonnecellen hebben een lager rendement. Het celmateriaal wordt simpelweg gegoten in een vierkante vorm, waarbij de bekende willekeurige blauwe vlekkerige kristalstructuur ontstaat tijdens het afkoelen. Van de blokken worden vierkante cellen gezaagd. Doordat de cellen vierkant zijn is de vullingsgraad iets hoger dan de monocel waardoor een lager rendement weer iets wordt gecompenseerd. Het rendement ligt tussen de 12% en 16%.

 •   beste prijs per Wp (goedkoop)
 •   al 75 jaar het meest toegepast
 •   donkerblauwe cellen zijn minder mooi in het zicht
 •   aluminium frames zijn minder mooi in het zicht
Toepassing: Voldoende dakoppervlak, voor de beste prijs, geen bijzondere wensen met betrekking tot het uiterlijk van de zonnepanelen.
Polykristallijne zonnepanelen

Amorfe - CIS Dunnefilm zonnepanelen, 3e generatie

Amorfe - CIS panelen worden gemaakt door kristalmateriaal in een zeer dunne laag (poeder) direct op de glasplaat te “spuiten”. Het fabricageproces is zeer goedkoop, maar het rendement is laag, tussen de 8% en 10%. Je hebt dus veel meer oppervlakte nodig als met mono- of multikristallijne panelen om evenveel energie op te wekken.

De laatste jaren worden CIS dunnefilm zonnepanelen steeds vaker toegepast. Dit zijn egaal zwarte panelen die nog iets beter uitzien dan de MONO- kristallijn black zonnepanelen. De prijs is ook iets hoger. Het rendement van deze panelen is lager, waardoor er meer dakoppervlak nodig is.

Amorfe zonnepanelen

Waarom kiezen voor REFU?

REFU is onafhankelijk in het leveren van zonnepanelen.De laatste jaren ontstaan er steeds meerdere lijsten waar de opbrengsten van verschillende panelen met elkaar worden vergeleken. Belangrijk hierbij is de continuïteit van het rendement.

Een belangrijk gegeven is dat zonnepanelen verzekerd kunnen worden met de optie ‘eigen gebrek en garantie’ via Solarif. Solarif is een onafhankelijk wereldwijde solaradviseur op het gebied van verzekeren van zonnestroominstallatie’s en cerificeren van pv-panelen. Solarif is gevestigd in 4 landen en doet zaken 20 landen.

Klik hier voor een overzicht van gecertificeerde panelen.

Solarif

Veiligheid

Veilig werken is binnen REFU een groot aspect!

Over het algemeen nemen vele zonnepaneel bedrijven / installateurs het niet zo nauw neemt met de veiligheid spelregels. Men is van mening dat de klant toch niet overal verstand van heeft, dus gaat men met de materialen het dak op via een ladder, wordt er geen gebruik gemaakt van valbeveiliging, en als men wel gebruik maakt van beveiliging, dan is het vaak de keuze voor een persoonlijk beschermingsmiddel zoals een valharnas met vallijn.

Een ieder die ooit zijn VCA certificaat heeft behaald weet dat dit niet de juiste keuze is! Collectieve valbeveiligingen gaan ten alle tijden voor persoonlijke valbeveiliging, en het opbouwen van een rolsteiger in combinatie met een RSS dakrandbeveiliging verdient altijd de voorkeur!

In meer dan 90% van de situaties is dit uitstekend toe te passen.

Toch zeggen veel installateurs dat het te ingewikkeld is, kost te veel tijd, en de investering voor dergelijk materieel vind men te hoog.

Waar men geen rekening mee houd, is dat als er een ongeval plaats vind, men simpelweg niet verzekerd is!

Het is hetzelfde als rijden zonder rijbewijs…..het kan wel en zolang het goed gaat is er niets aan de hand. Maar zodra je betrokken raakt bij een ongeval, ben je zonder rijbewijs te allen tijde aansprakelijk maar niet verzekerd, waardoor je zwaar in de problemen komt.

Wijs uw installateur er dus altijd op dat hij zich dient te houden aan de regels:

 • Veilig werken conform Arbowetgeving
 • Veilig werken conform NEN1010 en overige normen en praktijkrichtlijnen
 • Nooit werken onder spanning

Op die manier kunt u ook zelf bijdragen aan een betere kwaliteit in onze branche en worden de cowboys langzaam maar zeker buitenspel gezet. Er zijn natuurlijk wel diverse keurmerken die er alles aan proberen te doen om de branche gezonder te krijgen.

Zo zijn er onder andere Holland Solar en Zonnekeur, brancheverenigingen die alleen installateurs toelaten die beschikken over de juiste papieren en erkenningen.

Toch ben ik van mening dat er in de branche meer samenwerkt moet worden door iedereen in de gehele keten, om tot echte verbeteringen te komen.

In de solar-branche tref je bijvoorbeeld energie bedrijven, duurzame stichtingen, groothandels / zonnepaneel verkoop bedrijven die geen eigen installatie teams beschikken maar wel installateur spelen. Volledig gekwalificeerd, beschikken over de juiste erkenningen, maar toch wordt er gewerkt op een manier die absoluut niet toelaatbaar is.

Dat kan ook niet anders als je de prijzen bekijkt die dergelijke partijen uitgeven aan de monteur die de panelen uiteindelijk installeert. Een ploeg van 2 man moet een installatie van bijvoorbeeld 11 panelen realiseren voor een bedrag van 300 euro! Daar gaat nog een kleine € 50,- af voor AC materialen, en dan blijft er dus € 250,-euro over voor 2 monteurs!

Om dan nog enigszins iets te kunnen verdienen moet je 2 installaties op een dag gaan realiseren, en dus maakt men voor de snelheid geen gebruik van collectieve valbeveiliging, en worden ook andere voorschriften met voeten getreden.

Het zou goed zijn als we gezamenlijk vast stellen dat de tijd van stunten met prijzen afgelopen moet zijn, en er, door de gehele keten, gewerkt moet gaan worden met eerlijke prijzen met eerlijke marges.

Het leveren van kwaliteit kost geld, maar installeren op basis van grote aantallen omdat je de grootste wilt zijn, resulteert in mindere kwaliteit, en op de lange duur voor nog hogere kosten!

Sturen op kosten geeft immers een lagere kwaliteit, terwijl sturen op kwaliteit lagere kosten als gevolg heeft.

If you pay peanuts, you get monkeys!