0858884091

De Omvormer

De juiste omvormer voor uw zonnepanelen

Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Welke omvormer?

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

Levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

Componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als een component het begeeft dient de complete omvormer in de meeste gevallen te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal componenten zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Hoge kwaliteit string- omvormers

Het Duitse SMA is de meest bekende fabrikant van string- omvormers. SMA gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string- omvormers. Zij geven 5 jaar fabrieksgarantie. Voor 25% van de nieuwprijs kunt u garantie bijkopen naar 10 jaar. Dit geeft aan hoe groot de kans is dat de SMA tussen de 5 en de 10 jaar kapot gaat (25%).

Kiest u voor een string- omvormer, dan moet u er rekening mee houden dat u op een termijn van 8-12 jaar de omvormer moet laten vervangen.

Chinese string- omvormers.

De afgelopen jaren zijn er veel Chinese fabrikanten op de markt gekomen met goedkopere string- omvormers. In de basis zitten deze omvormers hetzelfde in elkaar, alleen kosten deze omvormers minder dan een SMA.

De kostenbesparing wordt hoofdzakelijk behaald door het gebruik van goedkopere componenten en door lagere assemblagekosten. Deze omvormers worden nog vaak met de hand in elkaar gezet. Wij hebben zelf wisselende ervaringen met Growatt, een grote Chinese fabrikant.

Chinese omvormers worden met name in Nederland relatief veel aangeboden, in andere landen zoals Duitsland en België bijna niet. Bij kleinere installaties zonder schaduwval kan een Chinese omvormer een prima oplossing zijn. Op langere termijn kan een extra omvormer de totale kosten hoger laten uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest.

Chinese garanties

Opvallend is dat Chinese fabrikanten sinds 2014 opeens 10-12 jaar garantie geven op hun string- omvormers. Dit terwijl het in de basis nog steeds een string- omvormer is, die na 8 - 12 jaar vervangen moet worden.

De vraag is in hoeverre deze fabrikanten hun garantieverplichtingen op lange termijn kunnen nakomen.

Groep 1: Sting-omvormer
Fabrikanten SMA, PowerOne, Omnik, Growatt
Regeling Per string(groep)
Uitleesbaarheid Per string(groep)
Opbrengst schaduwvrij 94%
Opbrengst schaduw 75-86%
Levensduur 8 - 12 jaar*
Prijs aanschaf Laagste investering
Prijs eerste 10 jaar Hoogste investering
Prijs levensduur Hoogste investering
Veiligheid Onveilig bij beschadiging kabels op dak
Een goede keuze Als u binnen 5-10 jaar verhuist en geen last heeft van schaduw

Levensduur SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SoladEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers per zonnepaneel op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (2 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat op een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend componenten van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Groep 2: Omvormers met optimizers
Fabrikanten SolarEdge, Tigo
Regeling Per zonnepaneel
Uitleesbaarheid Per zonnepaneel
Opbrengst schaduwvrij 100%
Opbrengst schaduw 96%
Levensduur 15 - 20 jaar
Prijs aanschaf Gemiddelde investering
Prijs eerste 10 jaar Laagste investering
Prijs levensduur Laagste investering
Veiligheid Altijd veilig
Een goede keuze Als u de investering doet voor een periode van minimaal 10 jaar

Levensduur micro omvormers

Micro omvormers zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom per paneel. De levensduur van een micro omvormer is volgens de fabrikanten minimaal 25 jaar. Wij hebben hier echter minder vertrouwen in.

In iedere omvormer zitten condensatoren. Deze hebben een beperkte levensduur. Tot nu toe is er nog geen fabrikant geweest die micro- omvormers heeft geproduceerd die ook echt 25 jaar mee gaan. Er zijn in het verleden al grote problemen geweest met micro omvormers. Er zijn grote hoeveelheden van dit type omvormers voortijdig kapot gegaan. Waarschijnlijk waren de condensatoren niet bestand tegen de hoge temperaturen op het dak.

Om deze reden werken wij liever met power- optimizers van SolarEdge dan met micro omvormers. In de optimizers zitten 300% minder onderdelen. De gevoelige onderdelen zitten bij SolarEdge in de centrale omvormer, niet in de optimizers die 25 jaar mee moeten gaan.

Groep 3: Micro omvormers
Fabrikanten Enphase, Enecsys
Regeling Per zonnepaneel
Uitleesbaarheid Per zonnepaneel
Opbrengst schaduwvrij 100%
Opbrengst schaduw 96%
Levensduur 25 jaar*
Prijs aanschaf Hoogste investering
Prijs eerste 10 jaar Gemiddelde investering
Prijs levensduur Gemiddelde investering
Veiligheid Altijd veilig
Een goede keuze Als u binnen geen plaats heeft voor een omvormer en voldoende vertrouwen heeft in de levensduur van 25 jaar.

In het kort

In het verleden hebben wij veel gewerkt met SMA omvormers, wat destijds ‘de standaard’ was. Vervolgens zijn wij overgestapt op Chinese omvormers van Growatt en Goodwe omdat deze volgens de leverancier van vergelijkbare kwaliteit waren. Onze ervaringen met Growatt waren echter wisselend.

Uiteindelijk zijn we ons in SolarEdge gaan specialiseren. Het grootste deel van onze klanten kiest voor een SolarEdge omvormer met optimizers. Reden hiervoor is dat SolarEdge op een termijn van 10 jaar de goedkoopste oplossing is en vanuit technisch oogpunt de beste en meest veilige oplossing.

De string- omvormers van SMA en Growatt en Goodwe en ook micro omvormers hebben we nog wel in ons assortiment.